Bunurile regesti

Scopul aceste carti este de a impartasi cu cititorul ceea ce mi-a permis de a schimba viata mea in bine si am speranta ca tehnicile , strategiile experientele si filozofiile scrise in aceste pagini pot de asemenea conferire si voua noi abilitati.Puterea este  magica .Capabila de transformare vietile noastre in modul de a coincide cu visurile realizabile pe care le avem toti.

Daca ma gandesc la viteza cu care am reusit sa transform visurile mele in modul meu actual de viata ,nu pot decat sa simt un sentiment urias de recunostinta.Si nu sunt singurul care am reusit.

Traim intr-o era in care multi sunt in stare sa realizeze companii minunate aproape de la o zi la alta ; sunt capabili de a atinge varful succesului ,odata inimaginabile.Luam de exemplu Steve Jobs . Era un baiat in jeans si fara un ban in buzunar ; el a avut idea de a construi un computer de casa si a creat o companie de un succes enorm mai repede de oricare altul.Ted Turner : a creat un imperiu plecand de la un mijloc de comunicare practic inexistent televizorul prin cablu.Sau pesonaje din industria spectacolui cum ar fi Steven Spielberg sau Bruce Springsteen ; sau oameni de afaceri cum ar fi Lee Iacocca sau Ross Perot.Ce au acestia in comun in afara de un uimitor prodigios succes. Raspunsul , cum este evident , este :PUTERE.

Puterea este un cuvant plin de emotii . Pentru unii are un inteles negativ ; exista cei care o doresc , in timp e altii se simt contaminati ca si cum ar fi corupti si suspect. Pentru voi ce este puterea? Eu nu ma refer la putere ca si  o cucerire sau ceva care pot impune , care oricum rar dureaza in timp . Parerea mea este ca adevarata putere este in capacitatea de a obtine rezultatele pe care le doriti , capacitatea de schimbare viata proprie, de a concretiza propria intuitie,de facut in asa fel incat lucrurile sa functioneze in beneficiul vostru , nu in dezavantajul vostru . Adevarata putere este impartita cu ceilalti , nu impusa. Consta in capacitatea de definire nevoile umane si satisfacerea lor , atat propria cat si a celor dragi ; consta in capacitatea de a guverna propriul teritoriu , propriile procese mentale, propriul comportament pentru a obtine exact rezultatele dorite.

In antichitate,puterea era un simplu fruct fizic:cel mai puternic si mai rapid avea dreptul de guvernare propria viata si a tutti celor din jurul sau.Odata cu dezvoltarea civilizatiei , puterea a devenit ereditara.La inceputul erei industriale,puterea se traducea in capitale financiar,in sensul ca cei care aveau acces la finante dominau procesul productiv,aveau putere. Astazi una dintre cele mai vizibile surse de putere consta in cunoasterea specializata .Majoritatea stim ca traim in era informatica.Era noastra nu are pe primul rand cultura industriala,ci o cultura a comunicarii; in epoca noastra , noi idei , miscari si conceptii transforma lumea aproape in fiecare zi ca este vorba de lucruri profunde cum ar fi fizica cuantica sau de lucruri comerciale.Daca este ceva care caracterizeaza lumea moderna ,este fluxul masiv ,aproape de neimaginat al informatiilor – deci  schimbarea.De la carti si filme, de la casete si microcipuri, aceste noi informatii apar cum o furtuna de date care se vad ,se pot simti, se pot mirosi.In societatea noastra cei care sunt in posesia informatiei si mijloacele de comunicare a acestora , au ceea ce aveau regii odinioara : putere nelimitata.Cum spunea John Kenneth Galbraith : „au fost banii care au alimentat societatea industriala, dar in societatea informationala , puterea este data de cunoastere.Avem in fata noastra o noua categorie de clase : pe de o parte sunt cei care detin informatii si pe de alta parte cei care sunt fortati sa actioneze intr-o stare de ignoranta .Si noua clasa nu isi deriva puterea din bani , nici din pamant , ci din cunoastere”. Aspectul interesant este ca astazi cheia pentru putere este disponibila tuturor. In vremurile medievale, cei care nu erau imparati si care voiau sa devina unul, se confruntau cu dificultatii enorme. In primavara revolutiei industriale, pentru cei care nu aveau un capital, perspectivele de a fi capabili sa-l acumuleze erau foarte limitate. Astazi insa, orice baiat in blugi poate crea o companie capabila sa transforme lumea. In epoca moderna, informatia este marfa regilor, cei care au acces la anumite forme de cunostinte de specialitate sunt capabili sa se transforme si , din multe puncte de vedere, lumea noastra întreaga. Asa dar, formele de cunostinte de specialitate care sunt necesare pentru a transforma calitatea vietii noastre sunt disponibile pentru toată lumea: le puteti gasi in librarie, în fiecare magazin de echipament video, în fiecare biblioteca, le puteti obtine de la conferinte, seminarii, cursuri. Și  ne dorim cu totii succesul: in lista best seller este plina de retete pentru a reusi.

Deci, daca informatiile exista, cum explicati că unele persoane pot obține rezultate incredibile, in timp ce altele doar ajung la sfarsitul lunii? De ce nu toata lumea este inzestrata cu putere , fericita , bogata , sanatoasa, incununată de succes?

Faptul este ca, chiar si în epoca informatiei, informatiile nu sunt suficiente. Daca tot ce ne trebuie este idei și un mod concret de gandire, noi toți am putea sa ne satisfacem capriciile si noi toti vom putea sa ne traim visul. Actiune, acesta este cel mai mic  dominant comun al fiecarui mare succes; actiunea este ceea ce produce rezultate. Cunoasterea este o potentiala putere pana cand nu se actioneaza eficient. La urma urmei , termenul „putere” inseamnă în mod literal „capacitatea de a actiona „.

Se crede adesea ca oamenii au reusit datorita unui anumit talent, dar este o greseala grava. O examinare mai detaliata ne arata ca cea mai mare aptitudine disponibila pentru indivizii de succes consta în capacitatea lor de a decide asupra actiunii ; si este un „talent” pe care fiecare dintre noi il poate dezvolta in sine. Cum au facut Turner si Jobs ,aveau idea si au reusit sa actioneze asa au schimbat modul în care multi dintre noi descopera lumea intreaga.

Ceea ce facem în cursul existentei este determinat de modul nostru de comunicare. În lumea modernă, calitatea vieții este una si aceiasi cu calitatea comunicatiilor. Din ceea ce gandim si spunem despre noi insine, din modul în care ne miscam , ne folosim corpul , va depinde pana cand vom putea avea grijă de ceea ce stim. Noi toti producem doua forme de comunicare care modeleaza experientele noastre existentiale. In primul rand, ne dedicam comunicarilor interne si acestea sunt lucrurile pe care le imaginam, le spunem si le simtim in intimitatea noastra. In al doilea rand, experimentam cu comunicațiile externe : cuvintele , tonurile , expresiile faciale, postura corporale, actiunile fizice care servesc la comunicarea cu lumea. Fiecare comunicare este o actiune, o cauza care produce efecte. Și are niste consecinte pentru noi si pentru altii. Comunicarea este putere. Nu exista un comportament sau un sentiment care sa nu aiba radacinile originale într-o formă de comunicare. Oamenii care influentează gandurile, sentimentele si actiunile celor mai multi dintre noi sunt cei care stiu să folosească acest instrument de cunoastere. Cunoastem pe cei care ne-au transformat lumea,de exemplu John F. Kennedy,Martin Luther King, Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill, Mahatma Gandhi,Hitler. Toti acesti oameni aveau în comun puterea de a comunica viziunile lor altora, sa calatoareasca in spatiu sau să creeze un al treilea Reich care era plin de ura si sa faca acest lucru cu o asemenea consistenta incat sa poata influenta modul de gandire si sa actioneze in masa . Datorita puterii lor de comunicare, au schimbat lumea.Diferenti de ceilalti un Spielberg , un Springsteen , un Iococca, o Jane Fonda. Capacitatea acestor persoane era de a muta masele prin comunicare si este instrumentul pe care il folosim la randul nostru pentru a trai .Voi credeti ca stapanirea comunicarii cu lumea exterioara depinde de nivelul succesului vostru cu ceilalti la nivel personal, emotional, social si financiar? Cel mai important, nivelul de succes obținut pe plan intern-fericire, bucurie, extaz, iubire si ce tot ceea ce va doriti – este rezultatul direct al modului nostru de comunicare cu noi insine. Cum ne simtim, nu deriva din ceea ce se întâmplă cu noi in viata , ci din interpretarea noastra despre ceea ce se intampla. Viata oamenilor de succes ne-a oferit din ce in ce mai mult dovada ca calitatea vietii nu este determinata de ceea ce se întamplă cu noi, ci mai degraba de modul in care ne comportam fata de ceea ce se intampla cu noi . Voi decideti cum sa simtiti si sa actionati pe baza modului in care ati ales sa va percepeti existenta. Nimic nu are alta semnificatie decat ceea ce atribuim noi. Majoritatea covarsitoare a oamenilor se comporta ca ai cum acest proces de interpretare ar fi automat, dar este o putere pe care o putem recastiga.

Aceasta carte se ocupa de tipurile de actiuni decisive , concentrate si coerente care permit rezultate uimitoare. De fapt, dacă trebuie sa rezum in doua cuvinte despre ce este vorba in aceasta carte, as spune: producere rezultate! Ganditi-vă: nu este ceea ce va intereseaza cel mai mult? Poate doriti să va schimbati modul de a va simti fata de voi si fata de lume. Poate doriti sa puteti comunica mai bine, sa creati relatii mai afectuoase, sa invatati mai repede, sa deveniti mai sanatosi, sa castigati mai multi bani. Toate acestea si multe altele pot fi realizate prin utilizarea eficienta a informatiilor continute in aceasta carte. Dar inainte de a putea produce rezultate noi trebuie să realizati ca deja produceti rezultate si ca este posibil ca ele să nu fie ceea ce doriti. Cei mai multi dintre noi considera ca starile noastre de spirit si gandurile noastre sunt lucruri care nu tin de controlul nostru. Dar adevarul este ca va puteti controla activitatea mentală si comportamentele intr-o asemenea masura incat nu ati crezut niciodata posibil. Daca sunteti deprimat , inseamna ca ati creat si ati produs aceasta manifestare pe care o numiti depresie. si daca sunteti prada extazului, ati creato tot voi si asta.

 Este important sa retineti ca emotiile, cum ar fi depresia, nu „se produc”: o depresia nu se „ia”, ci este creata prin actiuni fizice si psihice specifice. Pentru a fi deprimat trebuie sa-ti vezi propria existenta in anumite moduri specifice. Trebuie sa spunem anumite lucruri cu tonul adecvat al vocii, trebuie sa facem o atitudine somatica si un mod specific de respiratie. De exemplu, daca vrei sa fii deprimat, un mare ajutor va veni de la mersul stramb si cu capul in jos, sau sa vorbesti într-un ton trist de voce sau sa-ti imaginezi cele mai grave scenarii. Daca ne aruncam biochimia printr-o dietă gresita, consumand prea mult alcool sau drogandu-ne, ne ajuta corpul sa atinga un nivel scazut de glicemie, garantand astfel punerea în practica a depresei.

Ceea ce vreau sa spun este pur si simplu ca pentru a crea depresie este nevoie de ceva efort, intr-adevar, o munca grea care necesita actiuni specifice. Exista oameni care au creat aceasta conditie atat de des incat ei pot produce depresia fara dificultate ; de fapt , foarte des au conectat acest mod de comunicare interna la tot felul de evenimente externe. Exista persoane care au avantaje secundare, cum ar fi atentia celorlalti, simpatia, iubirea – care, în acest stil de comunicare, isi fac starea lor existentiala naturala. Cu toate acestea, putem schimba acțiunile noastre mentale si fizice. Puteti ajunge la o stare de extaz, facand punctul de vedere care produce acea emotie, puteti picta mental lucrurile care creeaza acest sentiment, se poate schimba tonul sau continutul dialogului intern cu tine insusi, adoptare atitudinile corporale si modalitatile specifice de respiratie care creeaza acea conditie in organismul tau , si … voilà !: esti un om care  experimenteza extazul. Tot ce trebuie sa faceti este sa va schimbati actiunile fizice si mentale, adaptandu-le la cele impuse de atitudinea compasiunii. Acelasi lucru este valabil si pentru dragoste si pentru orice alta emotie.

Procesul de producere a datelor emotionale poate fi inteles daca se considera ca comunicarile lor interne sunt similare cu munca unui regizor de film, care pentru a obține rezultatele dorite, manipuleaza ceea ce se vede si se aude. Daca doreste sa sperie spectatorul, el poate să ridice volumul sunetului si sa produca un efect special prin proiectarea acestuia pe ecran la momentul potrivit. Un regizor poate obtine o tragedie sau o comedie din acelasi eveniment: totul depinde de ceea ce decide sa faca sa apara pe ecran. Acelasi lucru se poate face si cu ecranul mintii noastre. Se pot indruma activitatile mentale, care constituie suportul oricarei actiuni fizice, cu aceeasi indemanare si putere. Puteti mari luminozitatea și volumul sonor al mesajelor pozitive din creier si puteti atenua imaginile si sunetele celor negative. Creierul tau poate fi guvernat de aceeasi indemanare cu care Spielberg sau Scorsese isi modifica tema filmului.

Ceea ce urmeaza poate parea , cel puțin partial , incredibil.

Cei care au obtinut excelenta ,urmeaza o cale precisa care duce la succes , ceea ce eu numesc „Formula Fundamentala de Succes”. Primul pas pentru a-ti face propria strada este sa stii rezultatul pe care vrei sa-l ajungi, adica in definirea exacta este ceea ce va doriti. Al doilea pas consta in a actiona, altfel dorintele vor ramane intotdeauna simple vise ; si trebuie sa efectuam acele actiuni care cel mai probabil o sa produca rezultatul dorit. Actiunile noastre nu produc intotdeauna rezultatele pe care vrem sa le ajungem, astfel că cel de-al treilea pas este de a dezvolta abilitatea de a recunoaste tipurile de raspunsuri si de rezultatele obtinute din actiuni si de a constata cat mai curand posibil daca ne apropie mai mult de obiectivele noastre ori ne indeparteaza . Al patrulea pas consta în dezvoltarea flexibilitatii necesare pentru a schimba comportamentul pana cand nu se obtine ceea ce se vrea. Dacă observati oamenii de succes, veti observa ca au facut exact aceasta procedura in patru pasi. Ei au inceput prin fixarea unui scop, apoi au actionat , deoarece doar cunoasterea nu este suficienta ; au avut capacitatea de a „citi” pe altii, de a sti ce raspunsuri puteau avea. Si au continuat sa se corecteze, sa schimbe comportamentul pana cand gasesc pe cel adaptat.

 Totul in aceasta carte, intr-un fel sau altu l, are scopul de a oferi creierului semnalele cele mai eficiente pentru a va permite sa luati masuri de succes. Aproape in fiecare saptamana organizez un seminar de patru zile numit „Revolutia mentale”, in cadrul caruia predam participantilor o multime de lucruri, de la modul in care isi gestioneaza creierul cat mai eficient posibil cum sa manance, sa respire si sa faca exercitii care pot creste pana la maxim energia personala. Prima seara a seminarului este intitulata „De la frica la putere”.Scopul seminarului este de ai invata pe oameni sa ia masuri in loc sa fie paralizati de teama; iar la sfarsitul cursului participantii au posibilitatea de a merge pe foc, trei sau patru metri de carbuni fierbinti si participa la cursuri mai mari care au acoperit chiar si zece metri. Pirobazia a fascinat mass-media, pana la punctul de a ma face sa am teama ca mesajul adevarat va fi pierdut. Ceea ce conteaza nu este sa umbli pe foc și cred ca nu este corect sa crezi ca poti obtine beneficii economice si sociale mari dintr-o plimbare de succes pe un pat de carbuni fierbinti. Dimpotriva, pirobazia este o experienta a puterii personale si pe care înainte nici nu a fost considerata pentru ca era irealizabile. Pirobazia exista de mii de ani  in diferite parti ale lumii si este considerata o credinta religioasa dar eu cand organizez o intalnire de pirobazia , consider ca fiind un element a unei experiente de incredere, adica invata oamenii, in modul cel mai visceral, sa se poata schimba, sa creasca, sa faca lucruri pe care nu le-au considerat niciodata posibile, ca cele mai mari temeri si limitari sunt impuse de sine. Singura diferenta dintre a fi sau nu fi capabil de a merge pe foc consta in abilitatea de a comunica cu sine însusi ceea ce induce la actiune prin stabilirea , în ciuda tuturor temerilor trecute, a ceea ce trebuie să se intample. Deci indivizii pot face totul în practica, atata timp cat au capacitatea de a crede ca pot lua masuri eficiente si de fapt o si fac cu adevarat.Toate acestea conduc la o constatare simpla, inevitabila: succesul nu este rezultatul unei intamplari . Noi toti putem elibera magia din noi insine, pur si simplu trebuie să invatam sa „luminam” si sa folosim mintile si trupurile noastre in modurile cele mai puternice si benefice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.