Nasterea excelentei :credinta

De obicei ne gandim ,cand zicem credinta in termeni doctrinali si intradevar,multe credinte sunt de acest tip ,insa in sensul fundamental al termenului ,prin credinta intelegem orice principiu calauzitor ,o convingere sau o pasiune capabila sa dea sens si directie existentei.

Avem acces la nenumarate stimuli si credintele sunt preordonate ,principii organizate prin care percep perceptiile noastre asupra lumii.Credintele sunt comparabile cu comandantii creierului.Cand suntem foarte convinsi de ceva care sa fie adevarat ,este ca si cum noi ii oferim creierului o ordine despre cum sa reprezine ceea ce se intampla.

John Stuart Mill a scris ca „un om cu o credinta face cat un grup de nouazeci si noua de oameni care au numai interese”.Si tocmai de aceea credintele deschid usa spre excelenta.

Cand cineva crede ca ceva este adevarat ,atunci se intra in mod literal in starea de spirit pentru a crede ca este adevarat.Gestionarea eficienta a credintelor pot deveni fortele cele mai puternice pentru a asigura bunastarea existentiala. Pe de alta parte,credintele care limiteaza actiunile si gandurile pot fi distructive in aceiasi masura in care creditele productive pot fi potentiale.

De-a lungul istoriei,religiile au dat putere la milioane de oameni ,permitandu-le sa faca lucrurile pe care le considerau imposibile.Credintele ne ajuta sa folosim resursele cele mai bogate din noi ,sa le cream si sa le indreptam spre a sprijini realizarea obiectivelor dorite.

Credintele sunt compasul si hartile care ne ghideaza spre obiectivele noastre si ne dau siguranta ca le vom ajunge.Fara credinte ,oamenii se pot afla intr-o stare de neajutorare totala,asemanator ca o barca cu motor dar care nu are motor si carma.

Cei cu credinte puternice vor avea puterea de a intreprinde actiuni si de a crea lumea in care doresc sa traiasca.Credintele va ajuta sa aflati ce doriti si da energia de care aveti nevoie pentru a obtine ceeea ce doriti.De fapt ,nu exista in comportamentul uman o forta care sa ordone mai mare ca credinta.

Istoria omenirii este ,in principiu,istoria credintelor umane. Oamenii care au schimbat istoria,fie Hristos sau Mohamed,Copernic sau Colomb; de Edison sau de Einstein, acestia sunt cei care ne-au schimbat credintele.Pentru a ne schimba comportamentul ,trebuie sa incepem de la convingerile noastre.Daca vrem sa urmarim excelenta ,trebuie sa invatam sa imitam credintele celor care ajung excelenta.

Cu cat invatam mai mult despre comportamentul uman,cu atat stim mai mult despre puterea extraordinara pe care credinta o exercita asupra vietii noastre.Din multe puncte de vedere ,este o putere care constitue o provocare a modelelor logice ale majoritatii dintre noi ,dar este evident ca si la nivel fiziologic,credintele controleaza realitatea.

Nu cu mult timp in urma ,a fost efectuata o investigatie aprofundata a schizofreniei,unul dintre cazurile descrise a fost o femeie cu o personalitate diviza.De regula ,nivelurile ei de zahar din sange erau perfect normale,dar cand ea a crezut ca este bolnava de diabet intreaga sa fiziologie sa schimbat ;a devenit cea a unui adiabetic,credinta ei devenind realitate.

Investigatiile efectuate de Dr.Andrew Weil au aratat ca convinerile a celor care consuma droguri corespund exact asteptarilor lor.Dr.Weil ,a administrat a un grup de persoane care fac uz de droguri,o parte le-a dat amfetamine si erau linistiti,in schimb la cealalta parte le-a dat barbiturice si au intrat int-o stare de entuziasm.Concluzia este ca „magia drogurilor se afla in mintea celui ce le foloseste ,nu in droguri”.

Credinta nu este altceva decat o stare de spirit ,o reprezentare interna care guverneaza comportamentul.Poate fi o credinta puternica ,cum ar fi posibilitatea si increderea ca vom reusi sa realizam un lucru sau sa facem ceva, dar poate fi si o credinta dezarmanta,convinsi ca nu putem reusi ,ca limitarile noastre sunt evidente ,insurmontabile,coplesioare.Daca credeti in succes ,aceste mesaje va vor permite sa obtineti acest lucru.

De unde provin convingerile noastre?

#Prima sursa este mediul.Daca totul in jurul tau descrie numai esec si disperare ,este foarte dificil sa se formeze reprezentari interne care sa garanteze succesul.Mediul poate fi cel mai puternic generator de convingere,dar nu este singurul.Daca era asa am fi avut o lume statica,in care copiii bogati nu stiau decat bogatia,iar copiii celor saraci nu si-ar depasi niciodata originile.

#Evenimentele ,fie ele mari sau mici ,pot promova credintele.In existenta fiecaruia exista evenimente care vor ramane pentru totdeauna de neuitat.Multi au experiente pe care nu le vor uita niciodata,evenimente care au avut un astfel de impact asupra lor incat vor ramane pentru totdeauna in creierul lor si acestea sunt experientele care formeaza convingerile si care pot schimba viata.

#O a treia modalitate de a produce credinte este cunoasterea.Experienta directa este o forma de cunoastere;dar puteti de asemenea sa cunoasteti prin lectura,mergand la cinema,vazand lumea asa cum este ea reprezentata de altii.Cunoasterea este una dintre principalele cai pentru a te elibera de catusele unui mediu limitativ.Cat o fi de intunecata lumea ta,daca poti citi informatiile cu privire la realizarile celorlalti,poti si sa crezi convingeri care iti vor permite sa reusesti.

#A patra sursa de realizare a convingerilor este constituita din rezultatele noastre anterioare.Cel mai sigur mod de creare a credintei este,gandind-te la un lucru pe care ai reusit sa-l faci odata cu siguranta ca vei reusi din nou.

#A cincea cale de stabilire a convingerilor este aceea de a crea in mintea ta ,experienta pe care o doresti in viitor ca si cum ar fi actuala si prezenta.Exact cum experientele trecute pot schimba reprezentarile nostre interne acelasi lucru poate face si experienta imaginara a ceea ce doriti in viitor.

Realitatea ta este realitatea pe care o creezi.Daca aveti reprezentari interne sau credinte pozitive,este pentru ca ele sunt cele pe care le-ai creat.Daca ai reprezentari interne negative ,sunt pentru ca tu le-ai creat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.