Cum putem controla ceea ce gandim

In acest capitol veti invata cum sa schimbati starea emotionala personala pentru a atinge orice scop doriti si cand doriti.Oamenii de obicei nu ca au  lipsa de resurse ;nu au capacitatea de a controla propriile resurse.

Modelul de schimbare pe care îl predau(Anthony Robbins) si care este dat de NLP este foarte diferit de cel folosit de multe scoli terapeutice

 Există multi terapeuti care cred ca pentru a schimba ceva, trebuie sa revenim la experiente negative profund inradacinate si sa le retraim, in conformitate cu conceptul ca oamenii in cursul existentei lor au experiente negative care se acumuleaza in ei ca un lichid, pana cand nu exista deloc spatiu si atunci experientele in cauza explodeaza sau se revarsa.

 Cand ii cereti persoanei sa se întoarca si sa se gandeasca la o trauma atroce, l-ai pus in starea cea mai dureroasa si mai putin productiva la care poate ajunge. De fapt, acest mod de a proceda poate chiar sa fortifice forme dureroase și neproductive.

Prin accesarea continua a starilor neurologice de limitare si suferinta, continuarea acelorasi stari este facilitata. Dacă experimentati o experienta, cu atat mai mare este probabilitatea revenirii la recrutarea acesteia si, probabil, acest lucru explica de ce atat de multi terapeuti traditionali au nevoie de  o lunga perioada de timp pentru a obtine rezultate.

Numar cativa prieteni buni printre terapeuti, oameni care chiar le pasa de soarta pacientilor lor si se implica pentru a rezolva problemele acestora. Terapia tradizionala produce rezultate eficiente ,insa ,nu se poate decat sa ne intrebam : aceste rezultate nu se pot obtine cu mai putina suferinta a pacientului si intr-un timp mai scurt?  Raspunsul este afermativ, presupunand ca actiunile celor mai eficienti terapeuti din lume sunt luate ca  model si ceea ce au facut  Bandler si Grinder(NLP)

De fapt, o intelegere simplă a modului in care functioneaza creierul va permite sa deveniti auto-terapeuti, sa va consiliati personal. Puteti transcenda terapia, sa va permiteti sa va schimbati sentimentele, emotiile sau comportamentul in cateva momente.

Pentru a produce mai multe rezultate pozitive, trebuie sa incepem prin dezvoltarea unui nou model al procesului de schimbare.Eu vad activitatea noastra neurologica ca un jukebox, mai degraba decat ca un recipient în care suferinta se acumuleaza sub forma unui lichid letal.

Ceea ce se întâmpla in realitate este faptul ca fiintele umane continua sa aiba experiente inregistrate: le pastram in creier ca niste discuri într-un jukebox.Si cum  acestea pot fi redate după voia lor, inregistrarile noastre pot fi repetate in orice moment, conditia ca stimulii adecvati sa fie activi in mediul inconjurator, adica sa fie apasat butonul corect.

Asadar, putem alege sa ne amintim experiete care genereaza durere sau sa apasam butoane care sa se auda „cantece” de fericire si bucurie .

Daca programul tau terapeutic implica apasarea butoanelor care creeaza continuu suferinta, este posibil sa intariti acele stari negative  pe care vrei sa le schimbi .Cred ca trebuie sa faceti ceva complet diferit .De exemplu reprogramati-va jukeboxul pentru a transmite  o melodie de alt fel.

Apasati,da ,acelasi buton ca si inainte , dar in loc sa ascultati melodia trista veti auzi o melodie care va face sa va simtiti bine.

Problema este că înregistrarile care nu sunt cantate, nu se acumuleaza pana la punctul de a provoca o explozie Este usor sa schimbam conditiile care produc sentimente si emotii neproductive Pentru a ne schimba starea de spirit, nu este necesar sa retraim toata suferinta acumulata in memorie, dar trebuie sa schimbam reprezentarea interna de la negativ la pozitiv și trebuie sa fie o reprezentare care intra automat in actiune si ne permite sa producem rezultate mai bune. Pe scurt, trebuie sa pornim circuitele de extaz si să inchidem sursa de alimentare care alimenteaza circuitele suferintei.

NLP ia în considerare structura experientei umane, nu continutul ei, si se poate participa din punct de vedere personal, dar fara a avea grija de ceea ce sa întamplat de fapt. Gandind intradevar la ceea ce sa întamplat, inseamna re-elaborarea ei psihica. Care este diferenta in modul de a produce o stare de spirit a depresiei si a unei stari de extaz? Diferența fundamentala consta in modul in care reprezentarile interne ale fiecaruia sunt structurate.

Construim reprezentarile noastre interne prin cinci simturi: vedere,auzul, atingere, gust si miros. Cu alte cuvinte, experimentam lumea sub forma senzatiilor vizuale, auditive, kinestezice, gustative si olfactive.Astfel,toate experientele pe care le-am pastrat in mintea noastra  sunt reprezentate prin aceste simturi, in primul rand cele trei care au cel mai mare impact, si anume mesajele vizuale, auditive si kinestezice.

Aceste trei facultati sunt grupari generale ale modului in care noi oferim reprezentari interne.Cele cinci simturi sau sisteme reprezentative, pot fi considerate ingrediente prin care se construieste orice experienta sau rezultat, ce creeaza prin actiuni specifice, atat mentala cat si fizica. Daca duplicam ambele simturi, se poate duplica si rezultatele produse de o persona.Pentru a  obtine un rezultat, este esential sa se stie ce ingrediente avem nevoie.Si  „ingredientele“ din fiecare experienta sunt derivate din cele cinci sensuri.Dar nu este suficient  să stii ce ingrediente sunt necesare. pentru a obtine exact rezultatul dorit trebuie sa stiti exact ce cantitate din fiecare ingredient este indispensabil.Daca pui prea mult sau prea putin un ingredient particular, nu vei obtine rezultatul pe care il vroiai.Cei care doresc sa schimbe cate ceva,de obicei se gandesc sa schimbe doua  lucruri sau chiar numai unul dintre ele: modul de a simti, si anume starea de spirit, si / sau propriul lor mod de a se comporta.De exemplu, un fumator doreste deseori sa-si schimbe sentimentele fizice si emotionale (starea lui de spirit), si in acelasi timp ,modul comportamental constand in aprinderea tigarii una dupa alta.

Exista doua elementele pe care le putem schimba în ceea ce priveste reprezentarile noastre interne.Putem schimba ceea ce reprezentăm noi: de exemplu, dacă ne imaginam cel mai rau scenariu posibil, schimbarea poate consta în reprezentarea celui mai bun scenariu posibil.

Sau, putem schimba felul in care reprezentam lucrurile. Multi dintre noi avem in mintea noastră anumite chei care ne provoaca creierul sa raspunda în mod special.De exemplu , sunt cei care constata ca imaginandu-si un lucru grandios este o motivatie pentru a obtine rezultate extraordinare; altii cred ca tonul vocii pe care il folosesc vorbind cu ei insisi constituie diferenta majora in motivare.

Aproape toti avem anumite submodalitati care declanseaza raspunsuri imediante in noi ; odata ce descoperim diferitele moduri de a reprezenta lucrurile si efectul pe care il produc asupra noastra ,putem sa ne ocupam de mintea noastra si sa incepem sa reprezentam lucrurile in asa fel incat sa crestem psicologic in loc sa ne limiteze.

Daca cineva obtine un rezultat pe care dorim sa-l alegem ca model, trebuie sa stim ceva mai mult decat faptul ca el a facut acea reprezentat in mintea lui.Avem nevoie de instrumente mai sofisticate pentru a intelege cu adevarat ce se intampla in minte si in acest moment intervin „submodalitati” care sunt comparabile cu cantitatile exacte de ingrediente necesare obtinerii rezultatelor ,prin urmare elementele constructive cele mai mici si cele mai precise care alcatuiesc contextul experientei umane.

Pentru a putea intelege si pentru a controla experienta vizuala , trebuie sa aprofundam,sa stim daca este lumina sau intuneric,daca este negru,alb sau colorat,daca este static sau in miscare.De asemenea ,trebuie sa stim daca comunicarea auditiva este zgomotoasa sau surda,aproape sau in departare.Trebuie sa intelegem daca o experienta kinestezica este dulce sau amara,ascutit sau plat,elastic sau rigid?

O scurta lista de submodalitati:

Submodalitatea vizuala:imagini in ordine sau detasate / panoramic sau particular/colorat sau in alb-negru/lumina/dimensiunea imaginii(inaltimea naturala,intacta sau redusa)/dimensiunile obiectului central/subiect prezent in imagine sau la sfarsitul acesteia/distanta fata de subiect//calitatea tridimensionala/intensitatea culorii/dradul de contrast/miscare(rapida sau lenta)/punct focal (in interiorul imagini sau in afara ei)/ intermitent sau constant/unghiul vizual/numarul de imagini(miscari)/locul unde se afla.

Submodalitatea auditiva :volum/secventa(intrerupere,grupari)/ ritm(regulat,neregulat)/inflexiuni(cuvinte subliniate si cum)/cadenta/pauze/tonalitate/calitate sunet/locatie.

Submodalitatea kinestezica: temperatura/ vibratii/miscare/durata/constanta-intermitent/intensitate/greutate/densitate /rece-calda/tensiune musculara/ presiune/durata/locul.

O alta diferenta importanta consta in faptul ca o imagine este asociata sau disociata.O imagine asociata este accea a carei experienta este ca si cum ai fi cu adevarat prezent.Puteti vedea cu ochii vostri ,veti auzi si veti simti ca si cum ati fi cu adevarat in acel moment cu propriul corp.O imagine disociata este ca si cum ati fi observat-o din afara.Vazand o imagine disociata a dvs. este ca si cum ati urmari un film in care voi sunteti actorii.

Permiteti-va cateva momente sa va amintiti de o experienta placuta pe care ati avuto recent.Puneti-va in acesta experienta: incercati sa vedeti ceea ce ati vazut in acel moment; evenimentele,imaginile, culorile, lumina ,etc. Sa percepeti ceea ce ati simtit :emotii,temperatura,etc.Experimentati ce inseamna acest lucru si acum in mintea voastra ,parasiti corpul ,indepartati-va de acea situatie ,dar trebuie sa va plasati intr-un loc de unde puteti sa va vedeti din afara,pe voi insisi in aceasta experienta ca si cum ati fi intr-un film.Care este diferenza dintre sentimentele dvs?In care dintre situatii,in prima sau a doua sentimentele dvs.au avut cea mai mare intensitate?Diferenta dintre una si cealalta situatie este cea care se desfasoara intre o experienta asociata si o experienta disociata.

Folosind diferentieri submodali va puteti schimba radical experienta existentiala.Tineti cont de ceea ce sa spus mai sus,ca fiecare comportament uman este rezultatul starii de spirit in care ne aflam si ca starile noastre sunt rezultatul reprezentarilor interne,ale lucrurilor pe care le reprezentam pentru noi insine.Ca si un regizor de film,puteti schimba si schimba si voi, efectul pe care-l produce filmul asupra publicului,puteti modifica efectul pe care il are fiecare experienta existentiala asupra dvs. Regizorul poate schimba unghiul fotografiei,volumul si tipul coloanei sonore,viteza si volumul de miscare,culoarea si calitatea imaginii,dand astfel nastere la o anumita stare a spectatorului, asa cum doreste el.

Si voi va puteti conduce mintea dvs in acelasi mod,pentru a produce starea de spirit sau comportamentul cel mai favorabil pentru realizarea obiectivelor sau nevoilor supreme.Este important sa urmariti cu atentie exercitiile urmatoare ,cititi cu atentie,apoi faceti o pauza si dupa completeaza exercitiul inainte de a relua lectura.Ar fi distractiv sa o faceti impreuna cu altcineva,schimband rolurile:unul ofera ideea,iar celalalt da raspunsul.

Incepeti sa va reamintiti o amintire foarte placuta ,recenta sau mai veche .Inchideti ochii,relaxati-va si ganditi-va la acel episod.Acum ,daca luati imaginea care ti-ai format-o in minte si incepe,treptat sa-i dai mai multa lumina,mai stralucitoare.Pe masura ce imaginea devine mai luminoasa ,constientizati modul in care se schimba starea dvs. de spirit.Acum opriti imaginea si largiti-o.Ce se intampla cand manipulezi imaginea?Se schimba intensitatea experientei,nu-i asa?Pentru marea majoritate a persoanelor ,in momentul cand maresc imaginea,o fac mai luminoasa si apropiindu-se de o amintire deja placuta,are efectul de a produce o imagine si mai intensa ,si mai placuta; mareste puterea si placerea reprezentarii interne si ne gasim intr-o stare de spirit mai puternica,mai fericita.

Toti indivizii au acces la cele trei moduri de sisteme reprezentationale:vizuale,auditive si kinestezice,dar unii depind intr-o masura diferita de sistemele reprezentative.Multi dintre noi accesam creierul nostru mai mult in forma vizuala.Reactionam la imaginile pe care le vedem in interiorul mintii noastre.Altii sunt in principal auditive,altele kinestezice.Deci sunt indivizi care reactioneaza cu cea mai mare intensitate cand aud sau simt.Prin urmare,dupa ce ati schimbat contextele vizuale,incercati sa faceti acelasi lucru cu celelalte sisteme reprezentative.

Intoarceti-va la amintirea placuta pe care ati lucrat-o pana acum.Ridicati volumul vocilor sau a sunetelor pe care le auziti.Dati-le mai mult ritm,mai multa profunzime.Consolideaza toate aceste elemente si faceti-le mai pozitive.Si acum ,face-ti acelasi lucru si cu submodalitatea kinestezica.Face-ti amintirea mai calda,mai dulce si mai placuta decat inainte.Care sunt sentimentele tale despre experienta ta acum?

Nu toate persoanele au raspunsuri de acelasi tip si ele sunt diferite in diferite persoane ,mai ales daca incercati cu stimuli kinestezici.Probabil,cei mai multi dintre voi ati observat ca facand imaginea mai luminata sau mai mare , devine incisiva,dand o intensitate mai mare reprezentarii interne,care este mai atractiva si pune persoana intr-o stare de spirit mai pozitiva si mai productiva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.