Despre autostima

Stima de sine este o calitate care acționează ca un amplificator pentru fiecare activitate pe care o desfășurăm, de fapt având mai multă încredere în sine înseamnă a trăi mai fericită și cu o capacitate mai mare de actiune.

Chiar dacă ați urmat o perioadă de dezvoltare individuală și ați citit diferite strategii pentru a vă împlini personal, fără încredere în sine sau cu stimă de sine, nu veți merge prea departe.

Dar ce este încrederea în sine?

Încrederea în sine este valoarea, judecata și securitatea pe care o avem față de capacitatea noastră de a efectua acțiuni și, în general, de a trăi liber viețile.

Este evident, prin urmare, că lipsa de securitate în noi înșine ne limitează și ne încetinește atunci când încercăm să atingem un scop, oricare ar fi acesta.

Poate uneori ai simțit că vrei să spui ce gandesti dar fără succes, dorești să faci ceva intens, fără să găsești curajul în tine sau să te simți limitat.

Aceasta este probabil o problemă de încredere în tine.
Să analizăm mai întâi aspectele importante ale stimei de sine și modalități de creștere a încrederii în sine.

Lipsa de încredere în sine este una din cauzele principale ale suferinței noastre, în special a persoanelor care nu au încredere în abilitățile lor: atitudine tendențială pasivă,sentiment de inferioritate generală,convingeri limitate ,atitudine de renunțare.Din fericire, stima de sine poate fi crescută zi de zi

# 1 Recalibrați vocea interioară,repetându-vă în mod constant că sunteți obosit, că nu veți reuși niciodată, că nu sunteți potrivit pentru a face un anumit lucru ,creați o reprezentare mentală în voi, făcând-o într-un fel real.Încercați să reconsiderați și să modificați acea voce mica gândindu-vă mai pozitiv.Gândirea pozitivă nu înseamnă să fii optimist nejustificat, ci să devii conștient că ai puterea de a-ți schimba gândirea și ce gândești despre tine însuți.

# 2 Visurile cu ochii deschisi îți fură stima de sine.
Opriți-vă in timp de a visa cu ochii deschiși, dar înainte de a o face, identificați originea acestor visuri.

Ce credeți despre asta în mod repetat? Ca esti un super erou de film ca Ironman sau Superman? Sau esti o prințesă ce așteapta fermecătorul prinț?

Visand cu ochii deschisi in acest mod ,nu este o strategie care face bine in viata reala si nici pentru a recupera increderea in sine.

Lăsați realitățile alternative și concentrați-vă asupra a ceea ce puteți schimba în lumea reală.

Nu vă spun c visele iti fac rau, vă spun doar să eliminați sau să înlocuiți mai bine aceste fantezii absolut nerealiste.

In loc să vă imaginati lucruri care va fac sa calatoriti inconstient ,mai bine foloseste acest timp pentru a gandi ce ați putea crea în lumea reală.

Îți spun să-ți trăiești visul în loc să-l imaginezi.

# 3 Curăța oglinda ta interioară.De multe ori, ceea ce credem că alții cred despre noi este de fapt la ceea ce ne gândim noi înșine.Uneori ne simțim judecați de alții exclusiv pentru că noi înșine suntem primii care ne judecăm și retrăim prin alte persoane, ca într-o oglindă.Curățați oglinda interioară de cele pe care le considerați judecățile făcute de alții: multe dintre acțiunile noastre sunt limitate de ceea ce gândim noi și nu ceea ce cred alții.

#4 Comparare în mod corect.

Încercați să evitați confruntarea cu persoanele deja ajunse la un anumit nivel: dacă doriți să aveți un etalon, comparați-va cu ei, dar cum au fost când au început propria călătorie.Ceea ce vedeți în alte persoane este rodul multor ani de muncă, luarea unei persoane ca model este contraproductivă.

#5 Cand gresesti gandeste asa:

Uneori, teama de eșec nu ne lasa să ne procedăm din teamă de a face o impresie proastă în fața altora.Încercați să nu fiți obsedați de greșeli, ci mai degrabă să vă dați seama dacă ați făcut ceva greșit, pentru că de cele mai multe ori nu este cazul.Ați observat vreodată cum actorii, dansatorii și cântăreții continuă să meargă chiar când se înșeală?Poate că fac o greșeală grosolană, care se poate întâmpla, dar se comporta liniștit ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic și de cele mai multe ori publicul nu observă nimic.

#6 Gandeste pozitiv

Încrederea în sine depinde în primul rând de gândul pe care îl avem în noi: profitați de gandurile pozitive ;nu pot fi decat în favoarea voastră.


#7 Perfectionismul

Nu urmăriți perfecțiunea, faceți un prim pas, analizați modul în care merge, ce este greșit, ce să corectați și să continuați încet, încet, pentru a vă construi încrederea în sine puțin câte puțin.

Este normal să nu reușiți și să vă fie frică dar să încercați să deveniți perfecți este lipsit de sens, deoarece nu putem schimba ADN-ul nostru.

Putem totuși să acționăm, de exemplu: sa avem incredere in farmecul nostru, să ne îngrijim de noi înșine și să ne simțim bine noi înșine, în mod automat, mintea ne va urma dându-ne bucurie.

#8 Acceptarea de sine

Acceptarea în sine nu înseamnă renunțarea la disconfortul propriu sau suferințele proprii, ci luarea în considerare a modului în care trebuie să acceptăm provocarea schimbării. Nu te accepta asa cum esti, dar cum ai putea fi in cel mai buna varianta ; adică nu fi mulțumit de o versiune mai mică a ta, dar accepta cea mai bună versiune pe care o poti ajunge.

#9 Îmbunătățirea și crearea de experiențe valoroase

Adesea, lipsa de încredere în sine este dată de lipsa experiențelor extraordinare care au condus la o creștere psihologică adecvată.Ai observat vreodată că există persoane de aceeași vârstă, dar că unii au o personalitate puternică, o mare stimă de sine și capacitatea de a realiza proiecte, în timp ce alții par să fi oprit creșterea și experiența lor de viață cu mulți ani în urmă?Probabil prima categorie de oameni au o experiență relevantă și stimulantă, din care a atras o mare experiență care acum face parte din puterea lor.Experiențele ne modelează și ne fac să creștem, așa că ideea este de a vă spori experiențele valoroase și de a crea o nouă experiență demnă de remarcat.

#10 Începeți cu obiective simple

Una dintre cele mai eficiente modalități de a crește încrederea în sine este să aveți obiective mici care sunt foarte simple și ușor de înțeles.De exemplu, curățați PC-ul, biroul sau mergeți într-un anumit loc, ceea ce vă face să vă simțiți puțin inconfortabil, apoi treceți la obiective mai importante și construiți treptat stima de sine.
Deci este timpul să ieșiți din zona de confort.

#11 Uneori sa nu faci nimic este ceea ce trebuie

Uneori se poate întâmpla din nou și din nou că trebuie să ne îndeplinim un angajament sau că trebuie să onorăm o promisiune făcută altcuiva.

Cu toate acestea, dacă aveți o tendință puternică de a amâna cu un motiv mai mult decât valid, decât să vă angajați și apoi să nu o onorați, alegeți să nu faceți promisiuni pe care nu le puteți menține, pentru a evita scăderea în continuare a stimei de sine.

Evaluați fiecare promisiune pe care o faceți pentru alții și mai ales pentru tine insuti.

#12 Punctul tău de vedere contează

Oamenii ne spun adesea că nu putem face un anumit lucru pentru că ei însuiși nu au reușit sau pentru că nu vor ca alții să reușească acolo unde au eșuat.Amintiți-vă că punctul tau de vedere este întotdeauna important, evaluând în mod obiectiv circumstanțele care influențează alegerile tale .

#13 Aspectul și încredere în sine

Să începem cu o mică reflecție: ați putea petrece chiar un secol în corpul vostru, deci este mai mult decât inteligent să vă îngrijiți corespunzător.

Să nu mai vorbim că un aspect bine îngrijit transmite semnale pozitive creierului tău.

#14 Renunță la pretențiile și așteptările excesive

Poate când ne lansăm într-o nouă activitate, începem cu așteptările exagerate și deseori nu apropiate realității.

Poate că ați mers la sala de sport și ați plecat după o lună, în absența unor rezultate prea mari, ceea ce a dus la o mai mică încredere în tine.

Acest lucru se întâmplă deoarece începem activitățile noastre cu pretenții suprarealiste, în schimb este mai bine să începem fără așteptări deosebite.

#15 Competență legată de un proiect

Ați simțit vreodată sentimentul că vreți să faceți ceva? Te-ai găsit vreodată lovit de o idee, de un gând, de un proiect sau de un sport? Îți amintești cum te simți?Poate că te-ai gândit la asta tot timpul, zi și noapte.A fost aproape o obsesie , ocupand spațiu în capul tău, dar datorită acestui proiect probabil că ai oprit temporar construirea castelelor de nisip.

Găsiți un proiect care poate mișca o mare de energie în interiorul vostru.

#16 Un exercițiu usor pentru marirea încrederii în sine

Încercați să enumerați trei dintre calitățile și caracteristicile fizice care vă disting, despre care sunteți mândri și care sunt întotdeauna valabile în orice situație.De exemplu, vă place părul sau puteți fi mereu punctuali la o intalnire.După ce ați terminat, scrieți câteva randuri despre motivul pentru care doriți să vă consolidați aceste calități pozitive care sunt independente de situația în care vă aflați.Acest exercițiu, repetat de mai multe ori, este foarte util pentru consolidarea încrederii în sine.

#17 Atent la cum vorbești cu tine însuți

După cum am văzut în punctul 1, vocea noastră interioară este stăpânul când vine vorba de stima de sine.Un alt remediu eficient împotriva stimei de sine scăzute este acela de a anula autocritica excesivă și de a fi ceva mai maleabil, pe scurt, să fii bun față de tine.Dar aveți grijă să ștergeți doar autocritica fără sens și autodeprizătoare, fără autocritică constructivă, nu mai suntem în creștere ,nu mai îmbunătățim autostima.

#18 Rezolva contradicțiile din interiorul tau

A te iubi pe sine nu este ușor pentru toată lumea, adesea intrăm în contradicție în noi înșine pentru că gândim un lucru, dar facem altul.Ce crezi că trebuie să faci este cu adevărat voința ta sau este o decizie luată de un păpușar deasupra ta?Desfaceți cărțile din viața dvs. și întrebați-vă dacă obiectivele pe care le urmăriți sunt în concordanță cu cine sunteți, dacă nu mai sunt sau dacă nu au fost niciodată.

Încrederea în sine trebuie considerată ca o abilitate de a fi cultivată sau ca o cale reală de creștere personală.

A fi sigur de sine însuși înseamnă a avea stima de sine pe baze solide și reale, nu pe tehnici bizare „cuantico-transformative”.După cum am văzut, cultivarea încrederea în sine presupune căutarea unui delicat echilibru de autostima între ceea ce suntem și ceea ce percepem a fi.